Відділення та банкомати

Україна збільшує держборг – нова колонка на Unex Blog

09 травня

Цього року Україна витратить на обслуговування та погашення державного боргу 1,046 трлн грн. На щастя, дві третини цієї суми – внутрішній борг, що знижує тиск на гривню, пише у новій колонці на Unex Blog Іван Світек.


Але все ж варто порівняти цю цифру з плановими доходами бюджету, які у 2024 році мають становити 1 768 млрд грн. Відтак зрозуміло, чому новини про чергові боргові рекорди викликають серед економістів так багато емоцій.


За підсумками березня сукупний державний борг України зріс на 434 млрд грн до 5,924 трлн грн або $151 млрд. Понад 70% із цієї суми країна винна зовнішнім кредиторам. А до кінця року, за прогнозами МВФ, сукупний держборг України сягне 94% від ВВП.


Втім, всі ці побоювання та застереження втрачають будь-який сенс, як тільки ми згадуємо про війну. Справді, бюджет 2024 року зверстаний із доходами 1,77 трлн грн. При цьому видаткова частина кошторису майже вдвічі більша – 3,35 трлн. грн. Не тому, що уряд витрачає гроші на божевільний популізм чи надмірний інфраструктурні проекти. А тому, що країна змушена фізично боротися за своє виживання.


Половина з усіх видатків цьогорічного бюджету (1,7 трлн грн) – це безпека та оборона.


Навряд чи треба пояснювати, чим загрожує відмова від фінансування цих витрат. Тому всі розмови про надмірну закредитованість країни тут не доречні.


Та все ж з накопиченими за час війни кредитами потрібно буде працювати. Чи можна розраховувати на прощення Україні боргів або якісь репарації? Або все ж доведеться віддавати все до копійки? Відповіді на ці питання шукав голова правління Unex Bank Іван Світек у новій колонці на Unex Blog.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?