Відділення та банкомати

Що таке державні облігації (ОВДП) простими словами

14 травня

На початку травня 2024 року обсяг вкладень українців в держоблігації зріс до понад 62 мільярди гривень. Лише з початку цього року фізичні особи інвестували в ОВДП більше 8 мільярдів заощаджень.


Причина популярності облігацій внутрішньої державної позики

Державні облігації почали набирати популярність серед пересічних громадян лише в останні кілька років. З одного боку, причина моди на ОВДП – це наслідок війни. Саме потреба держави у додаткових коштах для фінансування оборони й патріотизм українців зробили з облігацій не просто інвестиційний інструмент, а ще й спосіб проявити громадянську свідомість. З іншого боку, ОВДП дохідність хоч і не надто більша за відсотки за депозитами, але в той же час вона не оподатковується, що у підсумку дає облігаціям певну перевагу перед банківськими вкладами.

Особливо ця теза актуальна для інвестицій в іноземні валюті. Якщо банки пропонують за такими депозитами у кращому випадку 1,5-2% річних, з яких потім ще й відраховують на користь державного бюджету майже п’яту частину, то за ОВДП українець має змогу отримати до 4% річних, не сплачуючи жодної копійки податків.

Оподаткування ОВДП, точніше його відсутність – є одним з ключових аргументів прихильників цього інвестиційного інструменту. Аргумент, слід відзначити, справді сильний. Але не він перетворив держоблігації на справжній інвестиційний хіт. Це змогли зробити лише сучасні цифрові технології, які перетворили вкрай складну та коштовну процедуру купівлі ОВДП в неймовірно просту «гру» у смартфоні. Як тільки купівля ОВДП стала настільки ж легкою, як переказ з картки на картку, популярність державних паперів почала стрімко зростати.

x

Військові облігації: допомога обороні

Особливо актуальними держоблігації стали під час війни. Дефіцит бюджету, витрати якого через агресію миттєво зросли щонайменше вдвічі, у перші місяці війни потребували залучення мільярдів додаткових гривень. Значна фінансова допомога від західних партнерів тоді ще не надходила, тож Міністерство фінансів шукало додаткові ресурси насамперед всередині країни. Тоді ж розпочався випуск так званих військових облігацій, які призначені саме для фінансування економіки в режимі воєнного часу.

З точки зору самих облігацій, як інвестиційного інструменту, вони нічим не відрізняються від звичайних ОВДП. Вони так само мають визначений строк обігу, після якого інвестор отримує гроші та нараховані відсотки назад. До того ж військові облігації, дохідність яких зазвичай мало відрізняється від звичайних ОВДП, так само просто придбати у додатках деяких банків або у застосунку Дія. 

x

Де купити облігації внутрішньої державної позики

Більшість короткострокових ОВДП, тобто паперів з обігом до 1 року, являють собою дисконтні облігації. Їхня дохідність формується за рахунок продажу тобі паперу за зниженою відносно номінальної ціною.

На практиці це означає, що, скажімо, облігацію з номінальною вартістю 1000 грн (всі ОВДП в гривні мають таку номінальну вартість) та строком обігу 1 рік ти придбаєш за умовно 900 грн. Ці 10% різниці і є твій відсотковий дохід: рівно за рік держава поверне тобі 1000 гривень, хоча ту купив ОВДП трохи дешевше.

Так звані купонні облігації, навпаки, купуються за номінальною вартістю або навіть трохи дорожче. Вони передбачають регулярну виплату відсотків, або, на термінології фінансистів, купону. Зазвичай купон сплачується інвесторам раз на квартал.

Придбати держоблігації у 2024 році надзвичайно просто. Ще кілька років тому для цього українцю треба було б рушати до банку чи інвестиційної компанії, відкривати спеціальний «інвестеційний» рахунок, на якому обліковуватимуться папери. Процедура була дуже складною та коштувала доволі дорого, що робило інвестиції в ОВДП на невеликі суми марнотратством.

Зараз це можна зробити у кілька кліків у смартфоні. Наприклад, у застосунку Дія. Процедура, як купити ОВДП, проста та інтуїтивно зрозуміла. Насамперед, Дія запропонує обрати конкретний вид облігацій, який ти можеш вибрати за строком погашення та майбутнім прибутком.

Після цього застосунок запропонує обрати тобі конкретного продавця паперів – значної різниці між ними немає, тож можеш обирати за власним смаком. Дія сама пошукає підходящий рахунок, серед тих, що в тебе вже є у банках – з обраної картки будуть списані гроші за купівлю ОВДП. На неї ж вони повернуться з відсотками, коли держава погасить облігацію.

Зауваж, що продати ОВДП ти можеш раніше, не чекаючи строку завершення її обігу. Так, при цьому ти отримаєш менше прибутку, але така опція дозволяє тобі будь-якої миті повернути гроші, проінвестовані в держоблігації.

icon star icon star icon star

Хочеш залишити відгук про роботу Unex Bank?